pátek 21. září 2018

POLOVIČATOST, USPĚCHANOST, SERIÓZNIČINA

Čas se pohnul a volby za dveřmi. Nebudu vám cpát, pro koho hlasovat a na koho cenit zuby. Ani dnes nebudu omílat východisko Antidemokrata, že legitimita nevychází z většin. Podávejte si kandidátní listiny, účastněte se komparsu světovládců, radujte se z jedné či dvou zastupitelských seslí. Vaše oklamání alespoň bude stejně upřímné - jako radost mentálně retardovaného z plyšáka.
Ovšem i u REÁLNĚ připuštěných stran se agitace podobá cirkusovým cvičencům. Ti také mají předem připravenou drezúru. Případně šablony, jak všechny zádrhele musí dopadnout. Vezměme si takový výplod madam Šojdrové o sirotcích. Padesát syrských kousků coby stravitelné množství. Výkřik sice ke komunálním volbám nepříliš příslušný, leč ujal se vděčně a celorepublikově.
Europoslankyně přidala přirovnání sama sebe k Nicholasu Wintonovi. Zapomněla zmínit, že tomu šlo naopak o vyvážení děťátek z českých zemí. Logicky by proto měla spíše projevit snahu o vývoz. Třeba Cikáňat. A až posléze bažit po pomnících a po pojmenování ulic. Ale to uveďme jen pro cynickou logiku oné paralely a poněkud černější vtip.

Okamžitě reagoval premiér Babiš pro veřejnost telegraficky stravitelným způsobem (sám později přiznal, že skočil Šojdrové na vypočítavý předvolební lep). Uznávám, že jeho výroky o nepřípustnosti jediného malého imigranta mi potěšily uši. Později podepřené tím, že touhu Šojdrové a spol. o postarání se o sirotky lze uspokojit sirotky domácího ražení (barvu pleti nenavrhoval). Vypukla slovní mela, která pro stálého pozorovatele dopadla očekávatelným ústupkem – sirotky přijmout jen s ověřeným sirotenstvím, do smluveného věkového limitu a s klasickou dočasností pobytu. Uspěchaný výrok seriózního politika se musel přelít do polovičatého řešení.
Proč o tom píšu. Povšimněme si chvilek, kdy nám snad mohl být Babiš sympatickým. Ani nemusím ověřovat, kterak o něm v příslušných dnech referovaly zahraniční agentury. Vlastně to automaticky vím. Není důležité, zda přímo s použitím termínů „extrémista“, „ultrapravičák“ či dokonce „neonacista“. Podtextem však jistě zněla nepřípustnost pro stávající západní svět + ty, ty, ty! Podobnými momenty kdysi procházíval Václav Klaus, stejně tak prezident současný.
Kdyby se sečetly některé výroky jmenovaných a pojaly by se jako základní stavební kameny státní doktríny, dokonce té jimi z pozice ústavní moci aplikované? Byl by v ČR ráj. Jenže slova se říkají a vody tečou. Slova tzv. seriózních politiků dvojnásob.
Vůbec poslední, co by nás mělo interesovat, je zpravodajství (neoddělitelné s hodnocením) zahraničních agentur. Jedním či druhým směrem. Podobně jako naši pravověrní kolegové v zahraničí by se neměli nadchnout z českých Klausů, Zemanů, Babišů apod., ani my se nenechejme slepě strhnout kavárensky negativní ( = národovecky nadějnou) výslednicí o cizích potentátech. Byť v určitém procentu shodu s výroky a činy takového Orbána nalezneme. Nedělejme ale chybu absencí nezbytného odstupu! Ve srovnání s naší komplexní ideologií tam totiž stejně bude povinná polovičatost!   

Žádné komentáře:

Okomentovat