neděle 23. října 2016

ZEMANŮV PŘESTŘEL


Becherovkou zastíněné šoa ° zbrklá Zemanova msta ° pražská kavárna jedním orgasmem dalajlámu, Holocaust i zrelativizování češství


Židé a Holocaust opět mimořádně viditelně okupují politickou scénu. Paradox tentokrát spočívá nikoliv v oné pozici – to už se bere tak nějak jako samozřejmost – ale v tom, že pro necvičené oko se může jevit mnohé tuze zmateně. Začněme proto rekapitulací jasného:
Nedávno ČR navštívil dalajláma, ideální symbol pro znuděnce dneška. Kdo nechce být mimoněm, musel fotograficky zapózovat zpoza zad onoho kontroverzního ex-feudála. Kdo by se šťoural  v detailech lámaismu a přerodu jeho předáka v symbol humanismu, zpátečníkem by byl zován...

Jediným hmatatelnější problémem proto zůstalo, že co je pro jednu z generací hippie toliko laškovnou kratochvílí, je pro celkem zásadní asijskou ekonomickou velmoc nepřehlédnutelnou provokací vůči její územní celistvosti.
Zdejší vrcholná politická scéna pochopila nevhodnost ohrozit miliardy a miliardy strategického partnerství s Čínou plácáním se po zádech s dalajlámou a protentokrát zvolnila při pravdoláskařských ovacích. Tedy až na ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, vicepremiéra Pavla Bělobrádka a  ministra kultury Daniela Hermana, dosazeného prý za konzervativně-křesťanskou KDU-ČSL. Jako sankci za tento diplomatický exces se prezident rozhodl neudělil vyznamenání rodinnému příslušníkovi posledně jmenovaného. A jsme u jádra pudla. Bez prezidentského vyznamenání se totiž bude muset obejít rodinný  příslušník bývalého katolického kněze (!?!), Žid Jiří Brady.
...
Miloš Zeman je prostě stálicí společenských debat, včetně některých jeho soukromých nešvarů. Jedním z nich je i tendence rychleji mluvit/konat, než něco domýšlet do důsledků. Věk a alkohol v tomto ohledu přidaly své přímo exponenciálně.
Žid Jiří Brady totiž není jenom tak nějaký Žid, ale dokonce Žid eňo-ňůňo. Tedy přeživší a pamětník Holocaustu. A uznejte, to už je i pro prezidentský stolec průšvih jak hrom! Jenže Zemanův stařecký rozmar vyřešil hned několik much jednou ranou!!!
Více srdceryvný než někdejší obyvatel Terezína, Osvětimi a já nevím čeho všeho Jiří Brady, je snad už jenom Anne Franková. Ovšem i tak se stal politický impuls vylétnuvší z Hradu nedocenitelný! Tzv. pražská kavárna ihned má příležitost  vyřešit svá traumata z toho (a to ještě s bonusem),  že letošní dalajlámovské orgie se odehrály veskrze bez širší asistence úplně prvoligových  státníků a musely postačit pouze postavičky z „nižších soutěží“. Nyní si může ztělesněný intelektualismus užít o to více, aniž by mohl být kýmkoliv zevnitř nařknut z hazardování s ekonomickými cestičkami ČR! V tomto ohledu totiž jsou pro postmoderní euroamerický okruh zásadnější věci než vztahy s Čínou.
...
Kromě kavárenské kliky se svou komparzní neúčastí na Hradě při předávání vyznamenání již teď pýří předseda ODS Petr Fiala. Stejně jako předseda Sněmovny Jan Hamáček, který  klade pro svou účast podmínky. Především osvětlit, proč bude letos vyznamenáno o jednoho Žida méně. A na vysvětlení čeká i předseda Senátu Milan Štěch.
Premiér libozvučí o „festivalu hradní malosti“ a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík se začíná angažovat v „alternativních oslavách výročí 28.X. na Staroměstské náměstí“. Což samozřejmě přitahuje ješitného Hermana, Petra Pitharta či kavárenského kandidáta na budoucího prezidenta Michala Horáčka. Karel Schwarzenberg dodá trucu očekávatelný šarm. Rituál bude vyzdoben spoluúčastí zástupců Karlovy i Masarykovy univerzity.  „Mám zprávy, že se zapojí i další univerzity. Oficiálně to budu mít potvrzené v pondělí,“ dodává Gazdík. O pozici takového Tomáše Halíka nemluva. 
Předpokladem úspěchu trucoslav je samozřejmě dostat na Staromák už od kolébky pronásledovaného Bradyho. Tam by se stal prvonositelem zbrusu nového vyznamenání a jeho připíchnutí na Židovu hruď by bylo pomyslným úderem činelu ve scénáři letošních oslav.  (Další zbrklý metál má přislíben z olomoucké univerzity.)
...
Ani nebudu tipovat, v jakém poměru budou zdobit státní svátek na Staroměstském náměstí vlajky české a tibetské. Zase se dozvíme kavárenský koktejl, který bude spočívat v lidskoprávních vřískotech nakombinovaných s osvědčeným Holocaustem. Koho bude v ty sekundy zajímat, že osmadvacátý říjen bývával momentem pro ryzí češství.
Jenže smyslem mého dnešního pozastavení nemá být lichocení prezidentovi. Proč také. Jedna dávka jeho zbrklých slov   chtěla kdysi (1997) „zakazovat hnutí skinheads“, další z dávek jeho neuvážeností předvede takhle snadno kavárnou ztrapnitelné „všlápnutí“.

Antidemokratova pozice nemá potřebu přiklánět se k Losnovi či Mažňákovi....